Aloe Organic

Зошто луѓето користат Алое Вера за да направат средство за дезинфекција на раце?

За време на КОВИД-19 пандемијата многу луѓе се запрашаа за придобивките од Алое Вера. Големата побарувачка на средствата за дезинфекција, ја направи привлечна алтернатива Алое Вера поради нејзините лековити својства.

Прашање кое се наметнува е зошто ни е потребна Алое Вера ако алкохолот е главната состојка за убивање на бактериите. Средствата за дезинфекција на рацете се антибактериски.

Во овaa статија ќе разгледаме како да направите средство за дезинфекција со Алое Вера, кои состојки Ви се потребни, како да ги измешате заедно и како да го користите ова средство.

Зошто Алое Вера е добра состојка за дезинфекција на раце?

Кога сами правите средство за дезинфекција на раце од Алое Вера, ќе треба да користите сооднос 2:1 на алкохол и Алое Вера. Алкохолот е потребен за да се убијат бактериите.

Се прашувате зошто, тогаш ни треба и Алое Вера?

Во средството за дезинфекција на рацете, смирувачките придобивки на Алое Вера се важни. Алкохолот може да биде суров сам по себе, така што кога мешате Алое Вера, мала е веројатноста да ја иритирате Вашата кожа.

Исто така, има и дополнителна придобивка, а тоа е алкохолот да трае подолго, што значи дека можете да ги користите истите состојки за да убиете повеќе бактерии.

Иако можете да користите и трети состојки во средството за дезинфекција на рацете за да му дадете посакуван мирис како на пример есенцијално масло или еукалиптус, без алкохол нема да ги убиете бактериите и да обезбедите заштита на Вашите раце.

Зошто е важно средството за дезинфекција на рацете?

  • Зошто луѓето купуваат средства за дезинфекција на раце или си прават свои средства?

Со тоа што ќе го нанесете средството за дезинфекција на своите раце можете да го намалите времето што треба да го поминете во бањата. Исто така, ако сте излезени, можеби не сте секогаш во можност да појдете до тоалет и да ги измиете рацете.

Дали Алое Вера ги убива бактериите?

  • Не, Алое Вера не е антибактериски агенс а тоа е важно во борбата против пандемијата КОВИД-19 и другите бактерии.

Вирусуите главно се пренесуваат од човек на човек, но бактериите може да живее и со денови на одредени површини.

Алкохолот во средствата за дезинфекција на рацете има  антибактериски својства, а тоа ако внимаваме на хигиената, тоа може да  да помогне и во борбата против КОВИД-19 и другите заразни болести.

Сепак, продолжената употреба на алкохолот може да ja исуши и потенцијално да ја оштети кожата, поради што ја охрабруваме употребата на Алое Вера како состојка во гелови и течности за дезинфекција.

Нејзините хидрирачки и освежувачки својства гарантираат дека нема да се борите против КОВИД-19 и другите заразни болести или бактерии  на сметка на кожата на Вашите раце.

Прочитајте во продолжение за тоа како да направите средство за дезинфекција на раце со Алое Вера.

Што друго Ви е потребно за да направите средство за дезинфекција на рацете?

Алое Вера не е единствената состојка што ќе ја користите.

Користете свеж гел од Алое Вера листови. Алое Вера е клучна за хидратација на Вашата кожа поради лековитите својства.

Ќе Ви биде потребно и  изопропил алкохол. Важно е дека содржината на алкохолот мора да биде минимум 60% за да биде ефикасна при уништување на бактериите и микробите. Не го разредувајте алкохолот. Колку е поголема содржината на алкохол, толку подобро.

Можете да додадете неколку капки лаванда, чајно дрво, еукалиптус, пеперминт или друго омилено есенцијално масло. Иако не се неопходни, тие ќе Ви го дадат саканиот мирис на Вашето средство за дезинфекција.

Како да направите средство за дезинфекција на раце?

Исечете го листот и прво отстранете го алоинот (жолта течност) и употребете го гелот што се наоѓа внатре.

Како правилно да го извадите гелот од внатрешноста подетално прочитајте во постот ПРАВИЛЕН НАЧИН ЗА ЕКСТРАКЦИЈА НА СВЕЖ АЛОЕ ВЕРА ГЕЛ!

За да направите средство за дезинфекција на раце од Алое Вера, измешајте 2 дела изопропил алкохол и 1 дел свеж гел од Алое Вера. Истурете ги состојките во чист сад.

Измешајте и матете брзо додека не се изедначи смесата. Ова треба да трае околу 2 минути. Префрлете во чисто шише и Вашето средство за дезинфекција е подготвено за употреба.

Како да го користите Алое Вера средството за дезинфекција на раце?

Користете го средство за дезинфекција на рацете со Алое Вера и алкохол исто како што би ги миеле рацете со сапун и вода. Испрскајте, испумпувајте или истурете мала количина во Вашата дланка. 

Истријте ги двете раце додека не се втрие во Вашата кожа. Обрнете внимание на секој дел, меѓу прстите, задниот дел од рацете и не заборавајте ги палците и секако чистете ги рацете до зглобовите.

Посетете ја нашата е-продавница